PUSTEN

Pusten har vært et sterkt, positivt, anker for meg de siste årene. Og forståelsen og kunnskapen om hva "riktig pust" kan gjøre for oss, har styrket dette ankeret.

Hvordan pusten kan ha så stor effekt for helsen vår, vår bevissthet og hvordan vi har det, føler jeg er så viktig å dele.


Det er egentlig litt fascinerende at det "å puste" er noe vi trenger "å lære", i og med at det er noe vi gjør hele tiden. Men hvordan vi puster, kan ha stor effekt for hvordan vi har det, både fysisk, mentalt, emosjonelt og spirituelt.
Min ordentlige reise inn i «pustens verden», startet etter en samtale med en yogalærer for snart 4 år siden. Jeg spurte henne om hun kunne lære meg noen pusteteknikker. Hun svarte, «kanskje du skal lære å puste riktig først»?

Etter det satt jeg hver morgen og pustet 5 minutter.

Jeg lukket øynene, pustet inn og ut gjennom nesen. Lot magen fylles med luft, og slapp luften ut igjen. Slik satt jeg og hadde pusten som fokus, til klokken ringte etter 5 minutter.

Etterhvert merket jeg at jeg ønsket å sitte lenger... til jeg følte ro i kroppen, og en følelse av lykke fylte meg.

I ettertid har jeg forstått hvilken effekt dette har hatt, og hvordan akkurat dette valget har påvirket livet mitt på alle plan.Ved å puste riktig så aktiverer vi det parasympatiske nervesystemet som, kort fortalt, er ansvarlig for at kroppen kan slappe av.

I en verden hvor mye av fokuset ofte er hvor mye vi gjør, istedenfor gleden i det vi gjør, kan vi glemme det å være tilstede i øyeblikket.


Det "å gjøre" blir mer viktig enn "å være".


Vi puster kun i brystet, noe som får kroppen og hjernen vår til å tro at vi må være i konstant "fight or flight" -modus.

Det sier seg selv at å leve i denne tilstanden over tid, ikke er bra for oss.
Her ønsker jeg å dele kunnskap og erfaring, for å øke forståelsen og bevisstheten av hvordan vi selv kan påvirke vår hverdag.

Om jeg skal gi deg et tips idag, er det å ha mer fokus på pusten og hvordan du puster.

Legg deg ned, pust inn gjennom nesen og ut gjennom nesen (eller munnen, om det er mer behagelig i starten). Kjenn at magen beveger seg med pusten, at den blåses opp når du puster inn og synker sammen når du puster ut.


Som Eckhart Tolle sier, "Et hvert bevisst pust er meditasjon".<3 Tonje